Czarnuszka i jej właściwości

Czarnuszka, popularnie nazywana czarnym kminkiem jest małych rozmiarów, jednak jej właściwości są naprawdę wielkie. Doskonale rozprawia się ze stanami zapalnymi w organizmie, wspomaga system odpornościowy organizmu i wspomaga leczenie. Jest polecana dla alergików, ponieważ zapobiega uciążliwym atakom alergii. Świetnie rozprawia się z grzybami, wirusami i

bakteriami. Stymuluje organizm do walki z czynnikami chorobotwórczymi podczas przeziębienia czy grypy. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża również ciśnienie krwi, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka. Osobom z walczącymi z chorobami skórnymi przyniesie ulgę w przypadku leczenia łuszczycy, trądziku, objawów przedawkowania promieni słonecznych, wysypek, uczuleń czy atopowego zapalenia skóry. W przypadku trudno gojących się ran, przynosi ulgę oraz wpływa na regenerację naskórka. Czarnuszkę można zastosować w postaci ziarenek lub oleju z ziaren czarnuszki. Można ją stosować zewnętrzne na przykład na skórę lub wewnętrznie. Nasiona można spożywać całe, mielone, tłuczone w moździerzu. Czarnuszka jest doskonałą przyprawą, dlatego można ją stosować do wielu dań.

www.przystanekpozdrowie.pl