Soja leczy menopauzę

Na polskich stołach zagościła dość późno, choć Chińczycy jedzą ją już od tysięcy lat. Soja to warzywo strączkowe, uważane za jedno z najzdrowszych źródeł białka roślinnego i prawdziwy hit zdrowej diety. Przez wielu jednak wciąż uważana jest za wymysł, a gospodynie domowe nie bardzo wiedzą, co z niej przygotować. A soja daje wiele możliwości i

wiele wartości odżywczych.

Zupa z soi, kotlety sojowe czy pasztet sojowy to już nic nowego. Rocznie powstaje ok. 500 nowych rodzajów potraw na bazie soi. Gulasz, majonez, flaki, a nawet kiełbaski – to równie popularne produkty, jak te powszechnie znane. Soja to również podstawowy produkt diety wegetarian i alergików. Zawiera bowiem najwięcej białka, w składzie podobnego do zwierzęcego (ok.40%), a to niezbędne przy zbilansowanej diecie.

Ponadto soja polecana jest kobietom, gdyż od dawna mówi się o jej właściwościach antynowotworowych, szczególnie w przypadku piersi, a także jako środek łagodzący objawy menopauzy. 100 g soi zaspokaja zapotrzebowanie na wiele minerałów: fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%. Do tego jest smaczna, ma przyjemną konsystencję i daje wiele możliwości na kuchenne eksperymenty. 

Josef

www.seniorzy.com.pl