Rodzynki na osteoporozę, a orzechy na chore serce

rodzynki

 Kilka suszonych śliwek dziennie, garść orzechów czy rodzynek pomoże skutecznie walczyć z chorobami i niedoborem wartości odżywczych w organizmie. Seniorzy szczególnie powinni wzbogacić swoją codzienną dietę w bakalie, które nie tylko wzmacniają organizm, ale również wspomagają procesy w nim

zachodzące.

Są nie tylko smaczne, ale przy okazji zdrowe, a to najlepsze połączenie, kiedy poprzez jedzenie chcemy zadbać o swoje zdrowie. Bakalie posiadają wiele wartości odżywczych, przez co są najlepszą przekąską pomiędzy posiłkami, ale również ciekawym dodatkiem do nich. Niemal każdy senior zmaga się z osłabionym sercem czy kruchymi kośćmi. Jak się okazuje codzienna dawka bakalii może te problemy skutecznie wyeliminować, a przynajmniej załagodzić.

Garść orzechów, włoskich, laskowych czy ziemnych, ureguluje pracę serca. Przyczynia się do tego zawartość l-argininy, która poszerza naczynia wieńcowe i tym samym reguluje przepływ krwi. Dodatkowo zawarty w nich kwas tłuszczowy nienasycony obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Z kolei rodzynki zawierają dużo wapnia i pomagają uzupełniać go w przypadku osłabionych kości. Figi zapobiegają wrzodom żołądka, dzięki zawartości cynku, a suszone śliwki oczyszczają organizm i poprawiają trawienie. Bakalie mają długi termin przydatności do spożycia i rzadko kiedy mogą zaszkodzić, chyba że jemy je w nadmiarze lub jesteśmy uczuleni na któryś z ich składników.