Przepis na krem porowo - ziemniaczany z grzankami

Krem porowo ziemniaczany z grzankami 1

BEZ GRAMA ŚMIETANY – LEKKI KREM POROWO-ZIEMNIACZANY Z GRZANKAMI

Składniki:

- por - 2 sztuki                                                     

- ziemniaki - 350 g                 

- marchewka - 50 g

- bulion warzywny - 1 litr

- czosnek - 1 ząbek

- cebula dymka - 1 sztuka

- olej rzepakowy - 2 łyżki

- sól i pieprz do smaku

- suszony tymianek - ½ łyżeczki

- gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki                          

- chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba bawarskiego ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!