Płatki na śniadanie

sniadanie 1

Utarło się, że płatki śniadaniowe z mlekiem to świetny posiłek na dobre rozpoczęcie dnia. Są zdrowe, dodają energii i siły na cały dzień. Do tego spożyte z mlekiem są jeszcze

bardziej pożywne i zdrowe. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że jeżeli niewłaściwie dobierzemy płatki, staną się one głównie źródłem niezdrowego cukru oraz sztucznych barwników i konserwantów, które zniszczą nawet wszelkie dobroczynne skutki spożywania mleka. Dlatego ważne jest, by podczas zakupu płatów czytać etykiety, które poinformują nas o tym, czy dany produkt jest wart naszego zakupu. Płatki powinny być przede wszystkim źródłem zdrowego błonnika i węglowodanów, a także źródłem witamin B, E, żelaza i cynku. Dlatego podczas zakupu płatków, sprawdźmy ile zawierają cukru, błonnika i czy nie zostały wzbogacone o konserwanty. Im są mniej udziwnione i przetworzone, tym dla nas lepiej. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość cukru świadczy o tym, że ten produkt nie będzie zdrowy. Cukier przekonuje do jedzenia szczególnie dzieci, dlatego tak chętnie dodawany jest do płatków. Wszelkie dodatki smakowe, emulgatory, sztuczne barwniki i aromaty są zbędne. Przecież smaku możemy dodać płatkom przy pomocy suszonych i świeżych owoców, miodu czy bakalii. Kupując płatki mamy kilka do wyboru:

- płatki kukurydziane

- płatki owsiane, górskie

- płatki fit lub też light, które często są bardziej kaloryczne niż wersje płatków standardowych

- płatki uzyskiwane w sposób maszynowy, które charakteryzują się największym przetworzeniem, a  co za tym idzie, nadawane są im różne kształty, kolory i wzory

- płatki przetwarzane maszynowo, pęczniejące i nadmuchane, często wzbogacone cukrem i barwnikami

- płatki typu musli, mieszanki płatków różnego typu, owoców, dodatków, bakalii

Nie musimy kupować gotowych płatków w sklepie, sami możemy zadbać o stworzenia własnego, niepowtarzalnego, a przy tym zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Wystarczy wykazać się niewielka inwencją twórczą, by stworzyć ciekawe płatki. W tym celu możemy kupić nieprzetworzone płatki (owsiane, jęczmienne, żytnie) i zmieszać je z naszymi ulubionymi dodatkami w postaci: świeżych lub suszonych owoców (unikajmy kandyzowanych, zawierają dużą ilość niezdrowego cukru), dodajmy według uznania rodzynki, dynię, orzechy, w razi potrzeby dosłodzenia, użyjmy miodu. 

ML