Nie wyrzucajmy skorupek jaj!

skorupka jajka

Skorupki jaj nie koniecznie trzeba po użyciu ich zawartości wyrzucić. Mogą stać one jeszcze przydać i posłużyć nie tylko w celach dekoracyjnych, ale również dla zachowania zdrowia i urody, a także pomogą w codziennych czynnościach. Zaczynając jedna wszelkie działania ze skorupkami  jaj, należy pamiętać o ich zdezynfekowaniu. Najlepiej umyć je pod bieżącą wodą, a następnie wsadzić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 100 stopni, by były wolne od wszelkich niebezpiecznych czynników.

Za pomocą rozbitych na kawałki skorupek, można czyścić trudne zabrudzenia w przypalonych garnkach. Trzeba jednak pamiętać, by nie stosować ich do powierzchni, które mogą się porysować. Białe pranie, wyprana z dodatkiem łupin z jaj (włożonych do woreczka, by nie przyczepiły się i zniszczyły odzieży i pralki), będzie śnieżnobiałe i czyste. Skorupki to także świetny sposób na zrobienie nawozu do podlewania roślin. Wystarczy zalać je wodą i odstawić na jakiś czas, by oddały swoje cenne właściwości. Dodatkowo skorupki umieszczone w doniczce lub na grządce, odstraszą insekty oraz ślimaki. Skorupki jaja bogate są w wapno. Aby służyło ono naszemu organizmowi, dobrze jest je upiec w piekarniku, w temperaturze około 200 stopni. Już 10 minut wystarczy, by po wyjęciu ich z piekarnika, można je było zmielić. W ten sposób powstały proszek, można dodawać do jogurtu, zup[y lub innych potraw.  Najbardziej znanym wykorzystaniem skorupek z jaj są wydmuszki, które szczególną popularność zyskują przed świętami Wielkanocnymi, gdy powstają z nich kolorowe pisanki. Jest jeszcze jeden sposób na to, by skorupki jaj zyskały nowe życie i zdobiły nasze mieszkanie. Do skorupki można wlać wosk, wsadzić knot i uzyskać oryginalną świeczkę, lub zrobić z nich doniczki, na małe, kiełkujące roślinki. Jak widać, zanim wyrzucimy je do kosza, dobrze się zastanowić, czy nie wykorzystać ich w jakiś inny sposób w naszym domu lub ogrodzie. 

JS