Rozgrzewajacy obiad

goracy posilek 1

Dodawanie rozgrzewających przypraw do pożywienia, świetni sprawdza się szczególnie zimą. Po spacerze na mrozie lub wyprawie na narty, dobrze się rozgrzać. Odpowiednio przyprawione oraz przyrządzone potrawy nie tylko rozgrzewają, ale również poprawiają nastrój w ciemne, jesienne wieczory. Wraz ze spadkiem temperatury, kurczą się nasze naczynia krwionośne, a nasz organizm, żeby się rozgrzać, domaga się dostarczenia mu większej ilości jedzenia, które jest bardziej kaloryczne. Dlatego trzeba zadbać nie tylko o to, co spożywamy, ale również o odpowiednia wartość kaloryczna posiłków i jednocześnie zapewnienie organizmowi lepszej odporności na wirusy oraz bakterie. Czosnek, cebula, duża ilość warzyw i owoców to świetna witaminowa bomba dla ciała i duszy.

Wszelkie warzywa o zielonym kolorze doskonale spiszą się w przypadku osób, którym brakuje sił do działania, a także tym, które są w trakcie choroby lub tuż po zakończeniu rekonwalescencji. Owoce cytrusowe pozwalają dostarczyć dużej dawki witaminy C, która jest niezbędna do wzmacniania odporności i obrony organizmu przed zarazkami i związkami chorobotwórczymi.  Powinniśmy  zimowej diecie uwzględnić 4-5 posiłków, spożywanych regularnie i odpowiednio skomponowanych. Nie można rezygnować ze śniadania, a dodatkowo świetnie sprawdzi się spożywanie go w formie ciepłego posiłku. Zimowe przyprawy – cynamon, wanilia, goździki i imbir również sprawdzają się jako rozgrzewacze i pozwalają rozgrzewać organizm od środka. Nie powinniśmy również zwiększać ilości słodyczy w diecie, nawet jeśli mamy na nie wielką ochotę. Lepiej sprawdzi się garść orzechów, szklanka kakao czy kostka gorzkiej czekolady, które również będą stymulować mózg do działania.