Zatar - mieszanka ziół

Zatar 1

Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę. Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi – przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych – świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zataru (np. marki Jasmeen)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie lub zbliżone do temperatury pokojowej.
  • W osobnej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko i stopione masło. Następnie dodaj je do miski z mąką.
  • Mieszaj ciasto, aż zlepi się w kulę. Ugniataj je, aż będzie wystarczająco elastyczne, by ukształtować z niego bochenki. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozciągnij aż będzie miała owalny kształt i około 1,5 cm grubości.
  • Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozłóż 2-3 chlebki i piecz przez około 15 minut na środkowej półce. Jeśli wierzch nie zbrązowieje, możesz pod koniec pieczenia przestawić je wyżej.
  • Po wyjęciu z piekarnika skrop chlebki oliwą z oliwek oraz posyp szczyptą zataru. Podczas gdy piec się będą kolejne chlebki, te upieczone odłóż do chlebaka lub w inne ciepłe miejsce.
  • Gotowe chlebki naan podawaj z hummusem lub sosem tzatziki.